Tehnički savjeti

  Savršeni beton za izradu fasada od vidljivog betona kao što ste naveli jest samozbijajući beton Kompakton. Jedna od karakteristika ovog betona jest da savršeno reproducira površinu oplata u koje se ulijeva. Zahvaljujući tom svojstvu možete reproducirati bilo koju vrstu površine i pritom postići izvanredni finiš.
  Navedeno se postiže zahvaljujući visokom koeficijentu tečenja i viskoznosti te velikoj sposobnosti za popunjavanjem i obuhvaćanjem armature elementa koji se betonira, što zajedno sa samozbijajućim svojstvom (nema potrebe za uporabom vibracijske opreme) omogućuje postizanje glatkog finiša bez grudica, mjehurića zraka i nedostataka na površini koji bi nastali uslijed lošeg zbijanja.
  U svakom slučaju, preporučujemo Vam da prilikom primjene poduzmete sve moguće mjere predostrožnosti: oplate moraju biti savršeno zabrtvljene, na njihovoj površini ne smije biti nedostataka, potrebno je koristiti sredstva za odvajanje betona od oplate na biljnoj bazi.

   Dilatacijske spojnice služe kao armatura i omogućuju smanjenje debljine elementa koji se betonira. Orijentacije radi, betoni bez armature trebaju imati spojnice postavljene na svakih 5 ili 6 metara. Taj se razmak može povećati u slučaju armiranih betona do najviše 10 metara. U svakom slučaju položaj dilatacijskih spojnica na zadanom elementu treba za sve slučajeve biti naveden u građevinskom projektu.

    Površinske pukotine u ranoj fazi nastaju zbog brze dehidratacije površine betona do čega, kako ste i sami spomenuli, dolazi brže ukoliko se koristi beton s visokim udjelom cementa i vrlo niskim vodocementnim faktorom i na visokim temperaturama.
    CEMEXov Fiberton PP već četiri godine koristi čista polipropilenska vlakna kao mjeru za sprječavanje nastanka ove vrste pukotina. Kod velikog postotka vlakana moguće je u potpunosti izbjeći nastanak pukotina uzrokovanih isušivanjem u ranoj fazi.
    Slijedom navedenog, dodavanje čistih polipropilenskih vlakana predstavlja mjeru za korekciju i prevenciju nastanka pukotina zbog ranog isušivanja. Uobičajen omjer doziranja je 900 gr/m3, što predstavlja mrežu vlakana od 1014 km/m3, specifičnu površinu od 93,6 m2 i distribucijsku frekvenciju od 84.000.000 PP vlakana po m3.
    S obzirom na navedene tehničke podatke o ovim vlaknima, treba imati na umu da je potrebno povećati količinu vode u smjesi i to ne zato jer vlakna upijaju vodu već zbog potrebe za vlaženjem njihove specifične površine.

     Trebalo bi koristiti beton otporan na smrzavanje: to je beton visoke kompaktnosti kod kojeg je moguće kontrolirati zračne pore. Uobičajeno se koriste aditiv na polikarboksilnoj bazi (kako bi se postigao veoma nizak vodocementni faktor) i aeranti.

      Spomenuli ste skidanje boje, vjerujem da ste mislili na gubitak pigmenta boje zbog otapanja istog u vodi pod utjecajem kapilarnosti.
      Rješenje za to je priprema vodonepropusnog betona, bilo dodavanjem aditiva za izradu vodonepropusnih betona, bilo dodavanjem aeranata koji razbijaju kapilarnu mrežu betona, iako navedeno nije uvijek moguće postići.
      Drugo rješenje je beton premazati prozirnim akrilnim brtvilom koji će spriječiti prodiranje vode i dati dodatni sjaj betonskoj površini.
      Alen Smajkan, voditelj betonare

       Da, beton s vlaknima je potrebno njegovati kao i svaki drugi beton.

        Da ali se ne mogu koristiti kako bi se zamijenila ili nadomjestila čelična mreža u konstruktivnom betonu. Postoji mogućnost da se smanji gustoća metalne strukture ako se koriste betoni ojačani čeličnim vlaknima (poput proizvoda Fiberton FE).

         Da. Kod postavljanja samozbijajućeg betona najveća preporučena udaljenost od točke izlijevanja iznosi 10 metara. Za dobro finiširanje, posebice vidljivih betonskih površina, preporučuje se beton izlijevati u točci koja je najbliža dnu kalupa.

          Da. Potrebno je voditi računa o tome da te oplate moraju biti sposobne izdržati statički tlak. U slučaju samozbijajućeg betona taj tlak može postati hidrostatički tlak.
          U slučaju vidljivih betonskih površina, a posebice u slučaju bijelog betona, preporučuje se primjena sredstva za odvajanje betona od oplate biljnog porijekla na vodenoj bazi.

           Općenito se preporučuje primjena sredstva za odvajanje betona od oplate na biljnoj bazi, ali je ipak bolje u svakom posebnom slučaju prethodno se konzultirati s građevinskim tehničarom jer je u određenim prilikama bolje ne koristiti nikakvo sredstvo za odvajanje betona od oplate.

            Bitno je izbjegavati propuh kako ne bi nastale pukotine uslijed stezanja.

             Da, mogu se dodati. Čak se to i preporučuje kako bi se postigla bolja kohezija morta i izbjegle pukotine pod ekstremnim uvjetima primjene (temperatura, propuh).

              Samozbijajući beton sam po sebi nije prikladan materijal za izradu kosina s obzirom da se treba samoizravnati za vrijeme izlijevanja.
              Unatoč tome, ako na gornjem dijelu postavite oplate pod željenim kutom i ukoliko beton ulijevate u oplate iz jednog kraja (i to postupno kako biste omogućili izlaženje zraka), moguće je postići jednaki finiš kao i na okomitim fasadama ali pritom treba imati na umu da će površina ovog materijala predstavljati „pozitiv“ površine oplate.
              Oplate čija je površina u lošem stanju preslikat će se u tom stanju na beton, dok će oplate s novim fenolnim pločama glatke površine omogućiti da se postigne beton jednako glatke površine.
              Armin Tulek, Tehnolog za betone

               Postoje razni mehanizmi koji uzrokuju nastanak pukotina u betonu. U slučaju velikih betonskih masa najbitnije je pucanje betona zbog fizičke retrakcije (do istog dolazi tijekom nekoliko prvih sati) i pucanje zbog početnog toplinskog stezanja (do istog dolazi tijekom prvih pet dana).
               U prvom slučaju pukotine nastaju zbog pretjerane evaporacije površinske vode uslijed čega dolazi do razlike u napetosti između površine koja je suha i unutrašnjosti koja je vlažna. Ova vrsta pukotina nastaje češće kod visokih temperatura i propuha pri čemu propuh igra veću ulogu.
               Ukoliko je riječ o velikoj betonskoj masi, dolazi do pucanja i uslijed početnog toplinskog stezanja s obzirom da je specifična površina elementa veoma mala. Navedeno podosta otežava izlaženje topline pri stvrdnjavanju što dovodi do razlike u temperaturama na vanjskom i unutarnjem dijelu elementa i uzrokuje nastanak pukotina na vanjskom dijelu.
               Najbolji način za sprječavanje pukotina na navedenom elementu jest korištenje betona koji se sastoji od mješavine polipropilenskih vlakana i metalnih vlakana koja podnose unutarnje i površinske napetosti, te primjena odgovarajućih vrsta cementa. Pritom je potrebno osigurati odgovarajuće njegovanje.
               Armin Tulek, Tehnolog za betone

                Proizvod "Endumin" je trgovačko ime kemijski aktivnog sredstva za stvrdnjavanje koje se primjenjuje na svježi beton.
                Na tržištu postoje razna poduzeća za građevinske aditive koja nude slične proizvode na bazi fluorsilikata kao aktivnog sastojka. Fluorsilikati reagiraju sa živim vapnom prisutnim u betonskoj masi kristalizirajući ga na površini i pružajući mu visoku otpornost na abraziju.
                Stoga biste se trebali obratiti proizvođačima tih proizvoda ili skladištima građevinskih materijala koji će Vas savjetovati po pitanju proizvoda koji bi najviše odgovarao Vašim potrebama.
                Drugi način stvrdnjavanja je mehanički tj. da se na svježi beton prilikom brušenja i poliranja betonske površine primijeni kvarcni prah. Ovaj način preporučuju mnoga poduzeća za izradu betonskih površina uz razna finiširanja.

                Pitaj stručnjaka

                CAPTCHA image

                Unesi sigurnosni kod